Solarni sistem NES Deutsche Technologie

Solarni sistem NES Deutsche Technologie

Poslednjih dvadeset godina upotreba tehnologije solarnih panela postala je uobičajena na Kipru, u Izraelu, u Grčkoj i drugim zemljama koje imaju dosta sunčanih dana tokom godine. U sunčanim krajevima moguće je uštedeti do 80% energije za toplu vodu, nekada i više, dok u onim manje sunčanim ušteda može iznositi od 50% do 60%.

Solarni sistem za zagrevanje potrošne tople vode sastoji se od solarnog panela (ili više njih), rezervoara toplote (toplotno izolovani bojler sa regulatorima toplote) i ostale opreme (pumpe, termostata, cevi, itd.).

Solarni panel je izolovana kutija sa jednom prozirnom stranom ispod koje se nalaze cevi kroz koje prolazi solarni fluid. Na cevi su spojeni limovi tzv. krilca koja čine čitavu površinu unutrašnjosti panela. Krilca su obojana crnom bojom, privlačeći tako Sunčeve zrake koji prolaze kroz prozirnu stranu panela i udara o crnu limenu površinu krilca i pretvara se u toplotnu energiju. Ova toplotna energija se sa limenih krilaca prenosi na cevi (jer su fizički spojeni) i greje solarni fluid koji prolazi kroz njih. Zagrejani solarni fluid pritisak odvodi u rezervoar gde se toplotna energija akumulira. Važno je da rezervoar bude dobro izolovan i na toplom mestu jer se tako smanjuje gubljenje energije. Temperatura u panelu zavisi od godišnjeg doba i količine Sunčevog zračenja na tom području. Tokom prosečnog sunčanog letnjeg dana temperatura u panelu dostiže od 60ºC do 80ºC. Za vrieme hladnog, ali Sunčanog zimskog dana temperatura bude od 50ºC do 65ºC, dok tokom toplog i oblačnog dana bude od 20ºC do 30ºC, a oblačnog i hladnog od 10ºC do 15ºC . Dok je temperatura u panelu veća od temperature koja dolazi u kolektor štedi se energija.

Za potrebe jednog domaćinstva dovoljan je manji solarni sistem koji se sastoji od 2 m² do 6 m² površine panela i rezervoara za vodu veličine od 200 do 300 litara. Međutim, isplati se instalirati i veći sistem od npr. 10 m² do 12 m² površine panela sa rezervoarom od 750 do 1000 litara. Takav sistem može i zimi akumulirati dovoljno energije pa se može spojiti na centralno grejanje tako da je moguće zagrevati i prostor, naročito ako je objekat dobro izolovan i postoji dodatni energent npr. drvo, pelet, gas ili slično. Ovakav način grejanja zove se aktivno solarno grejanje i znatno može smanjiti račun za grejanje.

Solarni sistemi NES Deutsche Technologie su dizajnirani za brze i jednostavne instalacije. Idealno izabrane komponenete za optimalne performanse. Visoka energetska efikasnost.

Solarni set ima sve što je potrebno, samo raspakovati i instalirati. Mogućnost montaže na kosi ili ravan krov, pouzdan dizajn i visoko efikasni materijali koji imaju sertifikat SOLAR KEYMARK.

Solarni sistemi NES u svom solarnom setu mogu imati solarni bojler sa jednim izmenjivačem, SOLARNi SET SN,  ili solarni bojler sa dva izmenjivača, SOLARNi SET SON.

Solarni set sadrži:

  • SOLARNE PANELE
  • SOLARNI BOJLER
  • SOLARNU STANICU
  • SOLARNI KONTROLER
  • MONTAŽNU KONSTRUKCIJU (za kosi ili ravan krov)
  • PROPILEN GLIKOL
  • SOLARNU EKSPANZIONU POSUDU
  • KOMBINOVANI FITING
  • SOLARNI FILTER
Kategorija:
has been added to your cart:
Checkout