SOLARNI SET SN 200L

Hot

SOLARNI SET SN 200L

Tehnicki podaci solarni set

Solarni set sadrži:

  • Solarni panel 2 komad
  • Solarni bojler 1 komad
  • Nosači za 2 panela 1 set
  • Solarna stanica 1 komad
  • Komplet fitinga 1 set
  • Solarna ekspanziona posuda 1 komad
  • Propilen glycol 10 litara
Kategorija:

Opis

Solarni sistem NES Deutsche Technologie

Poslednjih dvadeset godina upotreba tehnologije solarnih panela postala je uobičajena na Kipru, u Izraelu, u Grčkoj i drugim zemljama koje imaju dosta sunčanih dana tokom godine. U sunčanim krajevima moguće je uštedeti do 80% energije za toplu vodu, nekada i više, dok u onim manje sunčanim ušteda može iznositi od 50% do 60%.

Solarni sistem za zagrevanje potrošne tople vode sastoji se od solarnog panela (ili više njih), rezervoara toplote (toplotno izolovani bojler sa regulatorima toplote) i ostale opreme (pumpe, termostata, cevi, itd.).

Solarni panel je izolovana kutija sa jednom prozirnom stranom ispod koje se nalaze cevi kroz koje prolazi solarni fluid. Na cevi su spojeni limovi tzv. krilca koja čine čitavu površinu unutrašnjosti panela. Krilca su obojana crnom bojom, privlačeći tako Sunčeve zrake koji prolaze kroz prozirnu stranu panela i udara o crnu limenu površinu krilca i pretvara se u toplotnu energiju. Ova toplotna energija se sa limenih krilaca prenosi na cevi (jer su fizički spojeni) i greje solarni fluid koji prolazi kroz njih. Zagrejani solarni fluid pritisak odvodi u rezervoar gde se toplotna energija akumulira. Važno je da rezervoar bude dobro izolovan i na toplom mestu jer se tako smanjuje gubljenje energije. Temperatura u panelu zavisi od godišnjeg doba i količine Sunčevog zračenja na tom području. Tokom prosečnog sunčanog letnjeg dana temperatura u panelu dostiže od 60ºC do 80ºC. Za vrieme hladnog, ali Sunčanog zimskog dana temperatura bude od 50ºC do 65ºC, dok tokom toplog i oblačnog dana bude od 20ºC do 30ºC, a oblačnog i hladnog od 10ºC do 15ºC . Dok je temperatura u panelu veća od temperature koja dolazi u kolektor štedi se energija.

Za potrebe jednog domaćinstva dovoljan je manji solarni sistem koji se sastoji od 2 m² do 6 m² površine panela i rezervoara za vodu veličine od 200 do 300 litara. Međutim, isplati se instalirati i veći sistem od npr. 10 m² do 12 m² površine panela sa rezervoarom od 750 do 1000 litara. Takav sistem može i zimi akumulirati dovoljno energije pa se može spojiti na centralno grejanje tako da je moguće zagrevati i prostor, naročito ako je objekat dobro izolovan i postoji dodatni energent npr. drvo, pelet, gas ili slično. Ovakav način grejanja zove se aktivno solarno grejanje i znatno može smanjiti račun za grejanje.

Solarni sistemi NES Deutsche Technologie su dizajnirani za brze i jednostavne instalacije. Idealno izabrane komponenete za optimalne performanse. Visoka energetska efikasnost.

Solarni set ima sve što je potrebno, samo raspakovati i instalirati. Mogućnost montaže na kosi ili ravan krov, pouzdan dizajn i visoko efikasni materijali koji imaju sertifikat SOLAR KEYMARK.

Solarni sistemi NES u svom solarnom setu mogu imati solarni bojler sa jednim izmenjivačem, SOLARNi SET SN,  ili solarni bojler sa dva izmenjivača, SOLARNi SET SON.

Solarno grejanje: besplatna Sunčeva energija koja se jednostavno skladišti i koristi.

Solarna energija se može objasniti vrlo jednostavno: svima se desilo da ostave baštensko crevo napolju tokom leta na osunčanoj površini, nakon čega se preostala voda u crevu zagrejala za jako kratko vreme. Solarni termički kolektori koriste i unapređuju upravo ovaj princip, njihove apsorberske ploče su crne i jako privlače Sunčevo zračenje, dok u njima teče posebna tečnost, na koju se predaje toplota.

Kao što je rečeno solarni kolektori apsorbuju toplotu dobijenu od Sunčevog zračenja, i obično se postavljaju na krovu kuće. Radni fluid u sistemu (tj. mešavina vode i antifriza koji sprečava smrzavanje vode u zimskom periodu) dostiže temperature čak do 95°C i predaje dobijenu toplotnu energiju na vodu u takozvanom akumulatoru toplote (rezervoaru tople vode). Ohlađena smeša cirkuliše nazad do kolektora i proces se ponavlja.Solarno grejanje: besplatna Sunčeva energija koja se jednostavno skladišti i koristi.

Akumulator toplote, odnosno bafer funkcioniše kao neka vrsta baterije, i skladišti dobijenu toplotnu energiju. Kod proizvođača kao što su Sunsystem ili Bosch, uskladištena toplotna energija može zadovoljiti potrebe domaćinstva za sanitarnom toplom vodom do nekoliko dana bez Sunca, u zavisnosti od potreba domaćinstva i zapremine bafera. Akumulator toplote je važan kao i sam solarni panel, jer je toplotna energija najpotrebnija u periodu kada nema Sunčevog zračenja, pa samim tim bez skladištenja te energije, solarni sistemi ne bi imali ovoliko primene. Baferi treba da imaju što manje toplotne gubitke, pa je bitno da su dobro izolovani.

Izračunavanje potrebne količine toplote  za zagrevanje sanitarne tople vode je prilično jednostavno, jer je potražnja za toplom vodom je relativno konstantna tokom godine, za razliku od potrebe za toplotnom energijom – koja se značajno menja tokom godine. Koeficijent solarne energije pokazuje koliko će potražnja energije za toplu vodu biti pokrivena solarnom toplotnom energijom. U praksi, vrednosti oko 60 procenata su uobičajene, jer to dovodi do potpune pokrivenosti potražnje za toplom vodom u letnjem periodu, bez stvaranja viška toplotne energije. Istovremeno, solarni sistem još uvek osigurava značajno smanjenje troškova za zagrevanje tople vode zimi.